sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Amerikkalaiset mustikka-murumuffinit


Mums mums, juu, hyviä ovat! Selailin eilen aamulla Facebookia ja satuin huomaamaan tämän Maku-lehden sivuilla julkaistun muffinsiohjeen. Kolahti ja kovasti, oli heti pakko päästä leipomaan! Häädin miehen ja lapset ulos ja valtasin keittiön. Lounaaksi valmistin lihapullia, aikuisille punaisilla jalapenoilla ja tulisella paprikajauheella maustettuna, sekä uusia perunoita ja parsakaalia, ja jälkkäriksi näitä herkullisia muffineja.

Reseptin löysin täältä. Ohjeessa käytettiin nesteenä piimää, mutta koska minulla ei sitä ollut, laitoin vedellä löysennettyä maitorahkaa. Toimi vallan mainiosti! Varmasti mikä tahansa hapanmaitotuote toiminee tässä helpossa ohjeessa. Maitorahka-vesiseosta tuli vähän enemmän kuin ohjeen vaatimat 2 dl nestettä, laitoin kolmisen desiä, joten sain 13 muhkeaa muffinia. Parhaimmillaan muffinit olivat uunituoreina ja hieman jäähtyneinä, mutta hyvin makoisia vielä näin seuraavanakin päivänä. Sekä kylmänä että mikrossa hetken lämmitettynä!


Kokeilen mielelläni erilaisia reseptejä hieman vähemmällä sokerilla, niinpä rohkenin puolittaa taikinaan tulevan sokerin määrän. Päälle tuleva muruseos on rapeaa ja makeaa, eikä arvosteluraatimme osannut kaivata lisää makeutta leivonnaisiin. Vähemmällä sokerilla nämä sopivat erityisen hyvin aamupalalle tai oikeastaan ihan milloin tahansa nautittavaksi! Tämä ohje tulee taatusti jäämään pysyvästi reseptiarkistooni, sainpa jo nimittäin ohjeen keksijältä vinkkiä, että vadelmaisina nämä ovat vähintään aivan yhtä herkullisia...

Amerikkalaiset mustikka-murumuffinit, 12 kpl

Muruseos

3 rkl pehmeää voita
3 rkl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Taikina

5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 dl mustikoita
2 munaa
1 dl öljyä
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl piimää

Valmista muruseos. Sekoita kulhossa pehmeään voihin sokeri ja jauhot. Nypi sormilla murumaiseksi seookseksi ja nosta kulho jääkaappiin. Yhdistä toisesssa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, sekoita ne mukaan jäisinä. Vatkaa kevyesti kolmannessa kulhossa munat, öljy, sokeri, vaniljasokeri ja piimä. Yhdistä munaseos kuiviin aineisiin ja sekoita. Vältä sekoittamasta taikinaa liikaa. Lusikoi taikina muffinipellin voideltuihin koloihin (leivinpaperipaloista tulee muuten hauskat pikkuvuoat!) niin, että kolot ovat 2/3 täynnä. Ripottele muffinien päälle reilusti muruseosta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Kokeile kypsyyttä tikulla, kypsästä muffinista tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki ja nosta muffinit pois vuoasta. Jos et käytä leivinpaperipaloja vuokana, irroita tarvittaessa muffinien reunat varovasti veitsellä.


4 kommenttia:

  1. Hei, paljonko piimää pitikään olla?

    t.kotileipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, se jäi reseptissä mainitsematta vaikka alkupohdinnoissa nesteistä kirjoitikin. Kiitos kun huomasit! 2 dl piimää :) Laitoin kolmisen desiä löysää maitorahkaa, sekään ei ollut liikaa. Leipomisen iloa! :)

      Poista
  2. Ah, kiitos reseptistä, nämä olivat herkkua! <3 Blogista löytyy postaus. :)
    T: Serkusten suklaaunelma

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!