lauantai 17. joulukuuta 2016

Tiramisujuustokakku


4,5-vuotiasta tytärtäni lainaten: en tykkää kahvista silloin kun se on näkyvillä. Lapseni söi tosin mokkapaloja kun hän lausahti tämän, mutta silti. Kahvi on aivan ihanaa leivonnaisissa (mokkapaloissa laitan kahvia taikinaan, kuorrutukseen ja myös kostutan palat kahvilla), mutta juomana en kertakaikkiaan pidä siitä. En kuumana enkä kylmänä. Tiramisussa kahvi tai espresso on ihanaa ja se on yksi lempijälkiruoistani. Nyt halusin kokeilla tehdä sen juustokakun muotoon. Tämä ei ole ihan autenttinen tiramisu, sillä tässä ohjeessa vaahtoa ei ole valmistettu kananmunista ja sokerista, vaan kuohukermasta. Makua se ei silti ainakaan huononna. Tämä kakku oli I H A N A A ja vain parani saadessaan olla jääkaapissa päivän pari. Helppo mutta näyttävä kakku joulun ajan juhliin ja miksei vaikka joulupöytäänkin. Tiramisussa käytän aina Disaronnoa, mantelilikööriä.

Tiramisujuustokakku, 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja

1 ptk savoiardi-keksejä
3 dl vahvaa kahvia tai espressoa
2-3 rkl Disaronnoa

Täyte

3 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
3 liivatelehteä
1 dl tomusokeria
n. 2 rkl Disaronnoa
n. 2 rkl vahvaa kahvia tai espressoa

Koristelu

kaakaojauhetta
kuohukermaa

Tässä kakussa ei ole perinteistä keksipohjaa kuten juustokakuissa yleensä, vaan kakku kootaan tarjoiluvadille kuin perinteinen tiramisu-jälkiruoka kulhoon tai vuokaan. Laita irtopohjavuoan reuna tarjoiluvadille. Aseta sen sisään öljytty reunakalvo. Sekoita likööri kahviin. Kostuta savoiardi-keksejä kahvissa ja asette niitä lautasen pohjalle. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja vatkaa mascarpone sen joukkoon. Lisää likööri ja kahvi. Valuta liivatelehdistä ylimääräinen neste ja sulata ne mikrossa. Kaada liivateneste täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää sokeria maun mukaan. Kakkua tehdessä minulta loppui sokeri kesken, joten laitoin tomusokeria vähän reilut puoli desiä. Kakku on muutenkin aikuiseen makuun eikä sen tarvitsekaan olla liian makea. Maista täytettä ja varmista sopiva makeus. Kaada puolet täytteestä keksien päälle ja tasoita pinta. Kostuta toinen kerros keksejä ja asettele ne täytteen päälle. Kaada vuokaan loput täytteestä ja tasoita pinta. Anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Poista reunavuoka. Sihtaa kakun päälle kaakaojauhetta ja viimeistele yksinkertainen koristelu kermapursotuksin. Huom! Kolmella liivatelehdellä kakku jää ihanan pehmeäksi. Jos pidät jämäkämmästä täytteestä, lisää yksi liivatelehti.



2 kommenttia:

  1. Moikka! Herkullisen näköinen kakku! Ajattelik tehdä tämän mutta huomasin, ettei minulla olekaan reunakalvoja. Tuliko kakku paljon ulos vuoasta, eli joudunkohan ottamaan esim 24cm irtopohjavuoan? Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Minä käytin pohjatonta reunavuokaa joka on tavallista irtopohjavuokaa korkeampi. Suurempaan vuokaan tehtynä kakusta tulee matalampi jolloin keksin piilotus täytteen sekaan voi olla hankalampaa. En usko, että kakku tulee yli reunojen 20 cm irtopohjavuoassa, piripintaan voi kyllä mennä. Täytteen ainesten määrä on aika "perus", keksit vähän nostavat kakkua korkeammaksi. Toivottavasti tästä oli apua! Hyvää joulua sinullekin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!