keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Puffinssit


Päivänä muutamana iski akuutti laskiaispullan himo. Punnitsin vaihtoehtojani: lähteä läheisen kauppakeskukseen pullalle, pyytää miestä tuomaan niitä kotimatkallaan tai leipoa itse. Päädyin tietenkin viimeiseen ja koska pullataikinan kohotteluun ei ollut aikaa eikä halua, olivat puffinsit juuri sopiva valinta.

Puffinssi: pulla ja muffinssi, puffinssi. Nerokasta! Ruotsalaiset sen taisivat keksiä ensin(kö?) tekemällä muffla-leivonnaisia, joka tulee nimistä muffins och semla. Nämä superhelpot herkkuleivokset ovat vallanneet nettiä ja somea tasaiseen tahtiin ja nyt ne valloittivat myös meidän keittiömme. Miten hyviä! Tarpeeksi eli reilusti kardemummainen ja mehevä muffini täytettynä kermalla ja hillolla. Päälle rapsakoita mantelilastuja tai raesokeria sekä tupsaus tomusokeria. Googletin mieluisimman muffiniohjeen ja alunperin se on Kinuskikissan käsialaa.

Valitettavasti kuvanlaatu ei ole järkkäritasoa, muistikortti otti ja hajosi juuri otettuani kuvat puffinseista. Toivottavasti puffinsien herkullisuus välittyy myös näiden kännykkäkuvien myötä! Herkullisia herkkuhetkiä! Ps. Sopivan kokonsa ansiosta näitä menee yhden kahvihetken aikana yhteen suuhun luvattoman monta.

Puffinsit, 12 kpl

Kardemummamuffinit

150 g pehmeää voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

mantelilastuja
raesokeria
2 dl (vispi)kermaa
vadelma-, mansikka- tai mitä tahansa hilloa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten vuorotellen maidon kanssa vaahdon joukkoon. Älä sekoita liikaa, jotta taikinaan ei ala muodostua sitkoa. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin ja jaa taikina tasaisesti 12 vuokaan. Ripottele pinnalle mantelilastuja tai raesokeria. Painele mantelilastuja tai raesokeria varovasti taikinan pintaan, jotteivat ne irtoile paistettaessa. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla mielummin hyvissä ajoin, kun tikkuun ei tartu taikinaa, ovat muffinit valmiita.

Anna muffinien jäähtyä. Vaahdota kerma. Leikkaa muffineista hattu pois terävällä veitsellä. Tässä vaiheessa jokainen tekee kuten parhaaksi näkee: kermarenkaan voi pursottaa muffinin päälle tekemättä pientä koloa, kaivaa pienen kolon ja sekoittaa muffinikolosten ainekset kermaan tai kaivaa kolot ja syö kolot (itse suosin viimeistä vaihtoehtoa). Lusikoi hilloa kermarenkaan sisälle, nosta hattu päälle ja viimeistele tomusokerilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!